dimecres, 4 de juliol del 2007

23. Lectures d'estiu

Potser molts de vosaltres ja esteu de vacances, o us trobeu immersos en el compte enrere esperant que arribin. Sigui com sigui, s’acosten dies en què podrem gaudir de més temps per llegir, per llegir més que no ho fem durant el curs.

Em permeto, doncs, de fer-vos un parell de recomanacions de lectures relacionades amb la música de cinema per aquests dies.

El primer és un diccionari. (Que sí. Que no passa pas res per dir que llegim un diccionari!) Diccionario de bandas sonoras, de Joan Padrol, editat per T&B editores. Es tracta d’un llibre en què es recullen les ressenyes de gairebé dos mil discos de bandes sonores editats des de l’arribada del disc de vinil fins a l’aparició del cedé. Dues mil petites històries amb les interioritats de cada banda sonora, les seves dades, les seves circumstàncies i curiositats. L’autor, professor d’Història de la Banda Sonora a l’Escola de Cinema i Arts Audiovisuals de Catalunya, i l’editorial, han aconseguit fer un diccionari agradable, d’aquells que mai et llegiràs sencer però amb el que passaràs moltes estones entretingudes, ara llegint una pàgina, ara llegint una lletra, ara saltant de ressenya en ressenya. Un llibre dels que acabes fent d’obligada consulta.

L’altre llibre que us recomanem per l’estiu du per títol La música en el cinema, i el seu autor és el nostre company radiofònic Jaume Radigales, professor d’Estètica i de Música i Audiovisual de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull. Està editat per la Universitat Oberta de Catalunya, deficientment i decebedorament editat, per cert, la qual cosa fa que agafis més afecte al text, per com ha estat tractat en la maquetació. Si voleu saber quina és la importància de la música en el cinema, com es posa música als films, quines funcions té la música en una pel·lícula i una mica d’història de la música cinematogràfica, aquest pot ser el vostre llibre per les vacances. En un estil planer i concís, però amb contínues demostracions del seu bagatge, com és habitual en l’autor, en aquest llibre tindreu un valuós petit manual per saber el més essencial, que no vol dir el més superficial, de la música en el cinema.

La música en el cinema, de Jaume Radigales, editat per la UOC; i Diccionario de bandas sonoras, de Joan Padrol, editat per T&B editores. Dues opcions per passar una estona agradable a la fresca, amb un beguda freda i amb música de fons. Música de cinema, per exemple.

1 comentari:

Anònim ha dit...

potrebo, da preverijo:)